1 op 1 traject

Opgroeien en opvoeden is niet altijd makkelijk. Gelukkig is het nooit te laat om bij te sturen. En hoe je dit als ouder of opvoeder het beste kunt doen, is af te lezen aan de spiegel die jouw kind jou voorhoudt. Er bestaat geen eenheidsworst, het is maatwerk. De band tussen jou en jouw kind is uniek en speciaal. Precies in jouw irritatie of bewondering voor jouw tiener  zit de oplossing verborgen.

Als spiegelexpert en systeemcoach help ik je graag om zichtbaar te maken wat er bij jullie speelt. En wat zichtbaar is, kun je vastpakken. Wat je vast kunt pakken, kun je ook weer loslaten. Zo komen we samen tot glasheldere inzichten en praktische handvatten waardoor er een oplossing komt waar jij en jouw kind je leven lang plezier van zullen hebben.

Waar kan ik jou het beste bij ondersteunen?

Een familieopstelling

“Op een mooie zomer avond besloot ze om nog op haar fiets te stappen en een vriendin op te zoeken. Haar moeder loopt met haar mee het huis uit richting het schuurtje waar haar fiets stond. Ze pakte haar fiets en keek naar haar moeder en zei: “mama, jij weet toch altijd waar ik ben he?” Haar moeder kijkt haar in haar mooie ogen aan en zegt: “Ik weet altijd dát je er bent. Ik moet wel weten waar je bent, anders kan ik je niet ophalen.”

In een opstelling is het verhaal er al. Ieder mens heeft een eigen verhaal dat geleefd wil worden. Van een deel van het verhaal zijn we ons bewust. Het andere deel zit diep in ons opgeslagen, het is er ook, het is ver weg,  dit deel wordt niet geleefd.

Een opstelling vormt een levend en fascinerend portret van een gezin, dat uitdrukt hoe de onderlinge relaties en dynamieken zijn. Als je naar een opstelling kijkt, krijg je een onvervormd beeld van onder meer de onderlinge intimiteit, pijn, liefde en eenzaamheid die de verschillende gezinsleden ervaren. En ook van hoe dat mogelijk van invloed is op jouw gedrag, emoties en gedachten.

Je hebt zelf geen voorkennis nodig om aan een opstelling deel te nemen. Door de vragen die ik stel en de beweging die jij maakt, worden er vanzelf dingen duidelijk. Hier mag je op vertrouwen.

Wanneer is een opstelling waardevol?

Een familieopstelling is vooral waardevol als je merkt dat het probleem waarmee je worstelt steeds terug komt en niet eenvoudig op te lossen is met traditionele methoden. Als je zelf merkt dat je ergens tegen aan loopt. Of dat je iets anders wilt en je afvraagt waarom het niet lukt.
Het is een unieke manier om patronen zichtbaar te maken en geeft handvatten om deze te doorbreken, wat leidt tot meer keuze vrijheid en balans voor jou, jouw puber en je gezin. En het werkt ook door in jouw werkomgeving.

In deze situaties kan een opstelling jou helpen:

Onverklaarbare of terugkerende problemen

Gezins- of familieconflicten

Verstoorde ouder-kindrelaties

Ervaringen van uitsluiting of vervreemding

Trauma’s en verliesverwerking

Gebrek aan richting of vastzitten in het leven

Herhalende relatiepatronen

Beslissingen of belangrijke levenskeuzes

Na een opstelling:
Begrijp je beter wat er in jezelf omgaat;

Krijg je een helder inzicht in de onbewuste patronen die het gedrag dat jouw situatie steeds beïnvloed. Hierdoor kun je patronen doorbreken en nieuwe, gezondere dynamieken creëren;

Ontvang je handvatten voor wat er nodig is in jouw situatie;
Verdwijnt jouw bezorgdheid, angst en schuldgevoel als sneeuw voor de zon omdat je beter begrijpt waar de problemen vandaan komen en hoe je deze kunt aanpakken. Dit geeft rust;
Krijg je naast rust meer zelfvertrouwen;
Verandert de dynamiek in jouw omgeving van de mensen, omdat de onbewuste patronen die dit gedrag veroorzaakten, zijn opgelost;
Voel je je sterker en ben je beter in staat om jouw grenzen te bewaken.

De opstelling duurt 1 uur tot 1,5 uur. De kosten zijn 150 euro. Als je graag wilt dat ik naar je toe kom, reken ik 0,30 cent/km.
Na de opstelling is het mogelijk om nog een vervolg gesprek te plannen. Dit gaat altijd in overleg.

Deze moeder ging jou voor:

Moeder Monique heeft 2 kinderen, een zoon van 13 en een dochter van 11. Ze komt naar de opstelling, omdat ze merkt dat ze voortdurend bezig is om het iedereen naar de zin te maken. Ze kan niet tegen ruzies en past zich continu aan, vooral aan haar man, die een sterke en dominante persoonlijkheid heeft. Haar kinderen lijken haar gedrag over te nemen en hebben moeite om hun eigen grenzen aan te geven. Monique wil begrijpen waarom ze zichzelf voortdurend opoffert en hoe dit het gezin beïnvloedt.

De opstelling laat zien dat Monique zich dichtbij haar man plaatst. De plek van haar man voelt stevig aan en op haar eigen plek voelt ze een terugtrekkende beweging. Beide kinderen staan dicht bij moeder en kijken naar vader voor leiding. Moeder Monique ervaart dat ze probeert harmonie te bewaren door haar eigen behoefte en mening opzij te schuiven, in de hoop dat dit de rust in het gezin bewaart. De oudste zoon wil het liefste zijn vader volgen vanwege zijn sterke houding en is emotioneel bij moeder betrokken. Hun dochter voelt zich onzichtbaar en probeert moeder te beschermen door zich emotioneel aan haar vast te klampen.

Tijdens de opstelling wordt ook duidelijk dat het gedrag van Monique een verband heeft met hoe ze het vroeger thuis heeft aangetroffen. Moeder Monique heeft geleerd dat conflicten gevaarlijk zijn en dat ze zichzelf moet wegcijferen om de vrede te bewaren. Vader heeft niet door dat zijn sterke en dominante persoonlijkheid bijdraagt aan haar gedrag, omdat hij zelf is opgegroeid in een omgeving waarin kracht en controle centraal stonden. Voor hun kinderen is het geen fijne situatie, omdat ze de spanning voelen en omdat ze niet de emotionele steun krijgen die ze nodig hebben.

Op basis van de inzichten gaat moeder Monique met mijn hulp leren om haar eigen behoefte te leren kennen, om haar grenzen uit te leren spreken zonder bang te zijn voor conflict. Dit kan haar helpen om steviger in het gezin te staan en haar kinderen beter emotionele steun te geven. Vader krijgt inzicht in zijn dominante houding en leert hoe hij meer ruimte kan geven aan Monique, zodat zij haar eigen stem kan laten horen. Zo is hun relatie gelijkwaardiger geworden en de kinderen ervaren hierdoor geen spanningen meer.

Tijdens een opstelling kan dit patroon dat van generatie op generatie wordt doorgegeven doorbroken worden.

Een spiegeltraject

Nadat je me hebt verteld wat er aan de hand is met jouw puber, vertel ik jou wat er speelt bij jouw puber. Het traject bestaat uit:

Een vraaggesprek tussen jou en mij over jouw puber. Tijdens dit gesprek bespreken we uitgebreid wat het probleem is en krijgen we helder wat jou hierin zo raakt en wat jij het liefste zou willen voor jouw puber. We maken al een koppeling naar jezelf.

Na ons vraaggesprek werk ik jouw verhaal uit en hierin maak ik een koppeling van jouw puber naar jou als moeder. In mijn uitwerking wordt jouw innerlijk stukje waar je je tot nu toe nog niet bewust van was zichtbaar.

Mijn uitwerking bespreken we tijdens een terugkoppelingsgesprek. Ik laat je contact maken met jouw innerlijke stukje waar je je tot dan toe nog niet bewust van was. Dit is het specifieke stukje dat je tiener je spiegelt. Vanaf nu weet, voel en besef je wat je mag doen voor jezelf en voor jouw puber.

Na een aantal weken is er een vervolggesprek. Tijdens dit gesprek kijken we wat er allemaal in beweging is gezet, feitelijk en gevoelsmatig, bewust en onbewust. We gaan dan ook verder met je wensen ten aanzien van je nieuwe kijk op jezelf en op jouw puber.

Na 3-6 maanden is er een slotgesprek. We bereiken een duurzaam resultaat door stil te staan bij wat er is veranderd, bij wat jij nog aandacht wilt geven en we formuleren samen de intenties voor de toekomst.

In dit proces verdwijnt de spiegel van jouw puber. Dat wat er nog zichtbaar is maakt je bewust van de stappen die je nog mag zetten.

Deze moeder ging jou voor:

Tijdens de intake
Femke heeft een dochter van 14, Britt. Haar probleem was dat ze over zich heen liet lopen. Ze liet zich beïnvloeden door vriendinnen en durfde haar eigen grens niet aan te geven. Als een vriendin bijvoorbeeld aan Britt vroeg om geld te lenen, durfde Britt geen nee te zeggen. Ondanks dat ze het vaak niet meteen terugbetaald kreeg.

Wat er zichtbaar mocht worden
In de vertaling kwam naar voren dat Femke de steun van haar ouders heeft gemist. Femke heeft als kind vaak haar eigen boontjes moet doppen. Ze werd door haar ouders vaak alleen thuis gelaten. Heel diep van binnen heeft ze zich heel alleen gevoeld en is ze heel bang geweest. Hierdoor concludeerde Femke als jong meisje dat ze alert moet zijn op de buitenwereld en om zelf de controle te houden. Britt liet haar moeder zien dat zelf ze niet meer bang hoeft te zijn en ze meer vertrouwen mag hebben in zichzelf waardoor ze niet meer zo alert hoeft te zijn op de buitenwereld.

Na de terugkoppeling
Ik ben zo trots op mezelf. Ik ben aan mijn eigenwaarde gaan werken door er bijvoorbeeld nog wel voor anderen te zijn maar dat ik mezelf hierin niet meer wegcijfer. Ik heb aan Britt uitgelegd dat ze geld mag uitlenen en dat ze er voor moet zorgen dat ze het dan ook terug krijgt. En ik heb met haar besproken dat ik haar buitenwereld niet meer controleer of ze wel veilig is. Dit loslaten vond ik eerlijk gezegd wel moeilijk. Nog heel regelmatig zeg ik tegen haar dat als ze mijn hulp nodig heeft, ik er zonder twijfel voor haar ben. En dan zegt ze: jaaahaaah dat weet ik mam, maar het gaat toch goed. En daar heeft ze gelijk in.

Dit zit er inbegrepen in het spiegeltraject

Kosten zijn vanaf 515 euro

Intake van 60 minuten kost 79 euro per uur

Uren uitwerking (geen contactmoment) vast bedrag van 150 euro

Terugkoppelingsgesprek van 90 minuten kost 118 euro

Vervolggesprek van 60 minuten kost 79 euro per uur

Slotgesprek van 60 minuten kost 79 euro per uur

Inclusief rapportage t.w.v. 10 euro

Extra sessie in overleg

Bedragen zijn inclusief BTW

Betaling per factuur/betaalverzoek

Meestal is dit voldoende om zelf verder te kunnen. Als dit niet zo is, kijken we op dat moment samen wat er nog nodig is.